Podrobno
Brezplačna dostava
Brezplačna dostava
Montaža
Montaža
Strokovno svetovanje
Strokovno svetovanje
Poslovni partnerji
Poslovni partnerji

Net Metering

Ogrevanje hiše s samoskrbno električno energijo

Bomo lahko imeli ogrevanje skoraj popolnoma zastonj z lastno sončno elektrarno?

S sprejetjem Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov (Net metering), je možno z vgradnjo mikro sončne elektrarne na streho objekta, v večji meri znižati stroške za ogrevanje. Letni strošek za ogrevanje hiše in priprava tople vode predstavlja veliko finančno obremenitev. Vsakdo bi si želel imeti »zastonj ogrevanje«. Seveda to velja v primeru uporabe ogrevalnih naprav, katera kot primarni vir, uporablja električno energijo. Kot najbolj primerne za uporabo, so vsekakor toplotne črpalke vseh vrst, uporabimo pa lahko tudi varčne električne radiatorje, infrardeče panele, električno talno ogrevanje, električne peči za centralno ogrevanje ipd.

Kako poteka priklop na novo samooskrbno sončno elektrarno?

Sistem Net Metering – sistem t.i. samooskrbe z električno energijo omogoča izgradnjo sončne elektrarne ali elektrarne, ki proizvaja električno energijo iz obnovljivih virov (sonce, veter, voda) s priklopom na nizkonapetostno inštalacijo objekta. 

Pred priklopom bo potrebno obstoječi števec električne energije nadgraditi ali pa ga zamenjati s števcem, ki omogoča obračun za prevzeto in oddano električno energijo iz (v) omrežja (e). Pred priklopom na omrežje, bo lastnik potreboval spremembo soglasja za priključitev. Obračun med prevzeto in oddano električno energijo v omrežje se bo izvedel 1 krat letno, pri čemer se morebitni viški oddani v omrežje ne bodo obračunavali. Zaradi tega je priporočljivo da se moč elektrarne optimizira na nekaj manj kot 100% potreb po električni energiji na leto.

Primer samooskrbe z električno energijo hiše (200m2)

V primeru ogrevanja hiše velikosti do cca. 200 m2, se predvideva letna poraba električne energije s toplotno črpalko zrak – voda cca. 5.000 – 6.000 kWh na leto. Ob predpostavki, da je povprečna poraba električne energije za gospodinjstva, brez ogrevanja, nekje 3.500 kWh na leto, nam seštevek pokaže, da je poraba električne energije na letnem nivoju nekje okoli 10.000 kWh. V primeru samooskrbe bi v tem primeru bilo potrebno vgraditi sončno elektrarno moči med 8 do 9 kWp.

Primer, ko nas ne ogreva toplotna črpalka

V primeru ogrevanja hiše z električnimi radiatorji ali IR paneli, bi bilo potrebno predvideti višjo moč elektrarne, moči 11 kWp, katera bi na letnem nivoju proizvedla dobrih 12.000 kWh. Količina proizvedene električne energije bi v tem primeru zadoščala za pokritje večine stroškov za ogrevanje 200 m2 velike hiše z vgrajeno termoizolacijo in kvalitetnim stavbnim pohištvom. Je pa investicija v ogrevalni sistem v tem primeru nižja, nekaj višja pa je investicija v samo sončno elektrarno.

Zavarovani pred višanjem cen električne energije

Tako sončne elektrarne, kot ogrevalni viri na električno energijo, so zelo zanesljive naprave. Pričakovana življenjska doba za omenjene sisteme je med 20 do 25 let. S sistemom samooskrbe si lahko na ta način omogočite brezskrbno prihodnost, tudi v primeru povišanje cen za električno energijo.

V podjetju Tersus smo strokovnjaki za dobavo, vgradnjo in vzdrževanje ogrevalne tehnike, kakor tudi izgradnjo sončnih elektrarn. V preteklih letih smo izgradili večje število tako večjih kot hišnih fotonapetostnih sistemov. Lasten servis nam tudi omogoča izredno podporo za naše uporabnike, nenazadnje imamo neposredne kontakte z dobavitelji opreme, katero dobavljamo in na ta način omogočamo najvišji možno podporo uporabnikom.

Primer izračuna investicije, cena Net metering ( 10 kWp) - informativno

  • 38 kos modul 265 Wp, 5500 € + ddv
  • Inverter 10 kW + optimizatorji 38 kos, 3300 € + ddv
  • Nosilna konstrukcija za opečnato kritino, cca. 1250 € + ddv
  • drobni material 300 € + ddv
  • delo vgradnje sončne elektrarne, kabelske povezave do razdelilca in uporaba avtodvigala 1500,00 € + ddv
  • dodatna dela, priklop na razdelilec, ureditev KPMO po zahtevi elektrodistributerja, drugi nepredvideni stroški niso vključeni v ponudbi