Toplotne črpalke Atlantic

Toplotna črpalka je termodinamična naprava, katera sprejema toplotno energijo iz okolice (zrak, zemlja, voda) in jo s pomočjo kompresorja poviša na višji temperaturni nivo ter tako ogreva vodo.

Toplotne črpalke lahko znižajo račun za ogrevanje tudi do 70 % v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje, poleg tega pa zmanjšajo emisije CO2 tudi za več kot 70 %. Z vgradnjo toplotne črpalke tako ne boste samo privarčevali pri stroških za ogrevanje, temveč boste v veliki meri pripomogli tudi k znižanju obremenitve okolja s CO2. V podjetju Tersus d.o.o. nudimo projektiranje, vgradnjo, vzdrževanje in servis toplotnih črpalk. Vgradnja se vrši preko pooblaščenih monterjev na področju cele Slovenije.

Vgradnja toplotne črpalke Atlantic zrak-voda je enostavna in ne zahteva večjih gradbenih posegov, kot je to pri toplotnih črpalkah zemlja-voda ali voda-voda. Za njeno delovanje ni potrebno izdelati nikakršnih vrtin ali zemeljskih kolektorjev. Montaža toplotne črpalke zrak-voda je podobna montaži običajne klimatske naprave in jo je mogoče opraviti v enem dnevu. V kolikor iščete rešitev za centralno ogrevanje vaše novogradnje ali pa želite zamenjati obstoječo kurilno napravo z najnovejšo varčno tehnologijo ogrevanja s toplotnimi črpalkami zrak voda Atlantic.

Delovanje toplotne črpalke zrak voda in funkcija dodatnih električnih grelnikov v podporo ogrevanju

Letošnja zima je nekaterim »pokazala zobe », tako da so tudi stroški za ogrevanje  v večini domov nekaj višji kot v preteklih zimah.  V podjetju Tersus d.o.o. smo pretežno orientirani na distribucijo, prodajo in vzdrževanje toplotnih črpalk zrak voda. Omenjene toplotne črpalke so naprave katere črpajo energijo iz okoliškega zraka in jo s pomočjo kompresorja pretvorijo v toplotno.  Da bo udobje z uporabo toplotne črpalke takšno, kakršnega pričakujemo, je predvsem pri hišah z radiatorji potrebno izbrati pravi tip toplotne črpalke. 

 Na tržišču je ponudba toplotnih črpalk zares ogromna in končni uporabniki so povsem zmedeni, kakšno toplotno črpalko naj izberejo. Pri izbiri toplotne črpalke zrak voda, katera se bo uporabljala za ogrevanje v hišah z radiatorji, je pomembno, da se izbere model toplotne črpalke, katera je sposobna tudi pri temperaturah globoko pod 0°C vzdrževati nazivno izhodno moč, saj se bomo samo na ta način izognili uporabi vklopa dodatnih električnih grelcev. Običajno so to toplotne črpalke, katere uporabljajo v ta namen posebej prirejene kompresorje z vbrizgom. Pri nižjih zunanjih temperaturah, nam ta sistem omogoča da tudi pri -15°C lahko toplotna črpalka zagotavlja nazivno izhodno moč in dovolj visoko temperaturo vtoka, med 55 do 60 °C. 

Uporaba dodatnih električnih grelnikov bo tako nezaznavna, ni pa priporočljivo da se električne grelnike povsem izloči. Uporaba grelcev pri zares ekstremno nizkih zunanjih temperaturah( pod -15°C) bo delno razbremenila delovanje kompresorja, s tem pa podaljšala njegovo življenjsko dobo. Naše mnenje je vsekakor sledeče: dodatni električni grelci naj bodo serijsko vgrajeni v notranji enoti toplotne črpalke in aktivirani na minimalni moči. Nakup toplotne črpalke brez dodatnih električnih grelnikov odsvetujemo. Strah pred vgrajenimi električnimi grelci je odveč, pomembna je predvsem pravilna izbira moči in tipa toplotne črpalke za posamičen objekt. Črpalke katere uporabljajo kompresorje brez vbrizga hladiva so predvsem namenjene za nizkotemperaturne ogrevalne sisteme, večinoma za novogradnje s talnim ogrevanjem.

Naše dolgoletne izkušnje so zagotovilo kupcem, da bo investicija v nakup toplotne črpalko poplačana v kar najkrajšem možnem času.

Paleta toplotnih črpalk Atlantic je dobavljiva v različnih izvedbah

Alfea Evolution, osnovna izvedba toplotne črpalke z invertersko zunanjo enoto in notranjo stensko enoto, opremljeno s klasično obtočno črpalko, ekspanzijsko posodo in osnovnim krmilnim vmesnikom. Linija Evolution je vstopni model toplotnih črpalk in ima odlično razmerje med kvaliteto in ceno. 

Namenjena je za manjše ogrevalne površine, do 100 m2 opremljene s talnim (nizkotemperaturnim) ogrevanjem ali delovanjem v kombinaciji z dodatnim ogrevalnim virom. Koeficient učinkovitosti vse do 4.25, na voljo modeli  5, 6, 8 in 10 kW moči.  pregled izdelkov >

Alfea Extensa je visokoučinkovita ogrevalna toplotna črpalka z invertersko regulacijo. Koeficienti učinkovitosti vse do 4.5. Alfea Extensa je dobavljiva s stensko ali prostostoječo notranjo enota. Notranja DUO enota ima vgrajen 190 l bojler za sanitarno vodo, energetsko varčno obtočno črpalko Wilo Stratos, Simens regulacijo z možnostjo nadzora dveh ogrevalnih krogov in nadzora dveh grelnih krivulj. 

Drugi ogrevalni krog (dodatna oprema) je pri izvedbi duo možno namestiti neposredno v samo enoto, tako da dobim resnično profesionalno rešitev, brez nepotrebnih dodatnih vodnih povezav v kotlovnici . DUO enote so že tovarniško opremljene z grelcem v bojlerju za sanitarno vodo, kateri se vklaplja ko se izvaja antilegionelni program. pregled izdelkov >

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic in so namenjene tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zunanje invertersko gnane, trifazne High Power enote so opremljene z edinstvenim sistemom vbrizga hladiva v kompresor. Na ta način TČ Excellia delujejo izredno učinkovito in v zelo širokem temperaturnem razponu. Zmožne so delovati vse do -25°C zunanje temperature in do +35°C poleti. Pri zunanji temperaturi -20°C te edinstvene toplotne črpalke še vedno ogrevajo vodo do +60°C brez uporabe dodatnih električnih grelcev, kar jim zagotavlja edinstven letni koeficient učinkovitosti, katerega zmore le malokatera toplotna črpalka danes na trgu. Koeficient učinkovitosti COP je 4.3 (model 11 kW). 

Toplotna črpalka Atlantic Excellia je dobavljiva v obeh variantah. Notranja enota DUO z 190 l bojlerjem za sanitarno vodo kakor tudi brez njega. V notranji enoti so vgrajeni vrhunski sestavni deli (Simens, Wilo). Serijsko je vgrajena vremensko vodena regulacija, na voljo pa je številna dodatna oprema, kot so sobni termostati, brezžične in žične sobne krmilne enote ali nadzor preko web serverja. Vsi meniji na notranjih enotah so v slovenskem jeziku.  pregled izdelkov >

Dobavljiva dodatna oprema

 • Ločeni bojlerji za pripravo tople sanitarne vode
 • Set za priklop drugega ogrevalnega kroga
 • Set za priklop bojlerja za sanitarno vodo
 • Set za priklop zunanjega vira ogrevanja
 • Set za hlajenje
 • Set za ogrevanje bazena
 • Dodatni električni grelci

Inverterska regulacija

Toplotne črpalke opremljene z invertersko regulacijo so zmožne delovati v območju od 0 pa do 100% nazivne moči. Ob vklopu kompresor prične delovati z izredno nizkimi vrtljaji, kateri se nato glede na potrebe po ogrevanju zvišujejo in dosežejo maksimalno moč samo ob veliki potrebi po ogrevanju. Večino časa toplotna črpalka tako deluje nekje v srednjem območju moči, kjer ima tudi najvišji koeficient učinkovitosti. Pri toplotnih črpalkah Atlantic Excellia, lahko koeficient učinkovitosti na letni ravni dosega vrednost 3 ali pa jo celo preseže. To pomeni da bi ob današnjih cenah energetov, bilo ogrevanje s toplotno črpalko zrak voda Excellia tudi do 3 x cenejše kot je ogrevanje na kurilno olje, UNP in podobno. Ob delovanju pri nižji moči, se tudi hrup, katerega oddaja toplotna črpalka v okolico zelo zniža.

Koeficient učinkovitosti (COP)

COP je pokazatelj učinkovitosti toplotne črpalke. To je razlika med količino toplote, ki jo ustvari toplotna črpalka, in energijo, ki jo porabi za delovanje opreme. Koeficient učinkovitosti (COP) 4 pomeni, da toplotna črpalka iz enega kilowata električne energije, proizvede  štiri (4) kilowate energije za ogrevanje. Torej, višji kot je koeficient učinkovitosti, bolj zmogljiva je toplotna črpalka.

Notranji koaksialni izmenjevalec

V podjetju Atlantic so za namen ogrevanja v povezavi z invertersko zunanjo enoto razvili in patentirali koaksialni izmenjevalnik potopljen v zalogovnik iz nerjaveče pločevine. Visokoučinkovit izmenjevalec ima izredno majhen hidravlični upor, kateri omogoča neoviran pretok tekočine. Zaradi velikega preseka cevi v izmenjevalcu, je le ta neobčutljiv na zaostale nečistoče v grelnem sistemu, v kolikor toplotno črpalko vgradimo namesto obstoječega sistema. Praktično ni možno da bi prišlo do zamašitve ali zmanjšanja pretoka skozi izmenjevalec. Sama zasnova 16 l zalogovnika je dobro usklajena z delovanjem frekvenčno gnane in energetsko učinkovite obtočne črpalke in zunanje inverterske enote, saj le ta lahko deluje v modulaciji med 10% -100% nazivne moči, kar je izjemno širok razpon.

Linija izdelkov Alféa je opremljena s koaksialnim toplotnim izmenjevalnikom – tehnologijo, ki jo je razvila in patentirala družba Atlantic, da bi kar najbolj izboljšala učinkovitost toplotnih črpalk.

Naša tehnologija nudi edinstvene prednosti

 • nizek hidravlični upor
 • sredstvo proti zmrzovanju v tokokrogu ni potrebno
 • ni občutljiva na nečistoče v ogrevalnem tokokrogu
 • brez zamašitev v izmenjevalniku
 • zalogovnik iz nerjavečega jekla: brez korozije
 • električni grelec
 • odprtina za vzdrževanje na vrhu zalogovnika

Regulacija

Toplotne črpalke Atlantic Extensa in Evolution so opremljene z krmilnikom Simens RVS 21 in uporabniškim vmesnikom v slovenskem jeziku. Krmilna enota ima vgrajeno vremensko regulacijo z zunanjim tipalom.

Primerjava med invertersko in on/off regulacijo temperaturo vode

Regulacija skrbi za usklajeno delovanje sistemov:

 • Priprave tople sanitarne vode
 • Bivalentno delovanje z obstoječim grelnim sistemom
 • Vremensko regulacijo
 • Povezavo s sobnimi temostati
 • Hlajenje
 • Nadzor grelnih krivulj (ločeno za talno ogrevanje in radiatorski sistem)

Sistem je možno povezati tudi z web serverjem, kateri nam lahko sporoča dejansko stanje delovanja toplotne črpalke.

Predstavitev podjetja Atlantic

Podjetje Atlantic velja za večjega proizvajalca toplotnih črpalk v Evropi. So industrijski partner podjetja Fujitsu. V Franciji imajo 9 proizvodnih obratov, kjer je zaposleno preko 4500 delavcev, letni promet pa dosega 950 mil.€. Podjetje Tersus d.o.o. je ekskluzivni distributer toplotnih črpalk Atlantic za področje Slovenije in Hrvaške.